Nakládané rybí karbanátky
Suroviny:
-1 kg malých bílých plevelných ryb (plotice,ouklej, cejn, apod.)-
-1 kg bůčku-
-5 vajec-
-strouhanka-
-cibule-
-sůl-
-pepř-
-majoránka-
-drcený kmín-
nálev:
-klasický nálev na okurky podle chuti-
Příprava:
Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme na paštikové šajbě (řezné desce), nejlépe třikrát po sobě. (Třikrát proto, že stejně pak nikdo nevydrží tu vůni a chuť, tak aby kostičky tolik nevadily). Potom pomeleme i bůček, (stejně však může posloužit i vepřový lalok, dokonce byl výsledek chutnější, nemluvě o finanční stránce, když jsme dělali karbenátky z 10 kg ryb), přidáme vejce, najemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky a promícháme.
Potom vykrajujeme kávovou lžičkou malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme dočervena. Protože je kuliček poměrně dost, je lépe je smažit ve fritovacím hrnci, nemusí se obracet a jsou všechny pěkně stejnoměrně osmažené.
Ty karbanátky, které zbytou po ochutnávání, dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka. Nahoru přidáme kousek feferonky a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi půl hodiny a pokud chceme karbenátky uchovat déle, sterilaci druhý den zopakujeme (vydrží pak i rok).
Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček, a je to nejen skvělé zakousnutí k alkoholickému dýchánku ale i skvělý vyprošťovák!!!
-1 kg malých bílých plevelných ryb (plotice,ouklej, cejn, apod.)-
-1 kg bůčku-
-5 vajec-
-strouhanka-
-cibule-
-sůl-
-pepř-
-majoránka-
-drcený kmín-
nálev:
-klasický nálev na okurky podle chuti-
Příprava:
Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme na paštikové šajbě (řezné desce), nejlépe třikrát po sobě. (Třikrát proto, že stejně pak nikdo nevydrží tu vůni a chuť, tak aby kostičky tolik nevadily). Potom pomeleme i bůček, (stejně však může posloužit i vepřový lalok, dokonce byl výsledek chutnější, nemluvě o finanční stránce, když jsme dělali karbenátky z 10 kg ryb), přidáme vejce, najemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky a promícháme.
Potom vykrajujeme kávovou lžičkou malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme dočervena. Protože je kuliček poměrně dost, je lépe je smažit ve fritovacím hrnci, nemusí se obracet a jsou všechny pěkně stejnoměrně osmažené.
Ty karbanátky, které zbytou po ochutnávání, dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka. Nahoru přidáme kousek feferonky a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi půl hodiny a pokud chceme karbenátky uchovat déle, sterilaci druhý den zopakujeme (vydrží pak i rok).
Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček, a je to nejen skvělé zakousnutí k alkoholickému dýchánku ale i skvělý vyprošťovák!!!