Halaszle
Suroviny:
-1 kg různých ryb (kapr, cejn, lín, marena)-
-2 střední cibule-
-2 lžíce sádla nebo oleje-
-1 lžíce mleté sladké papriky-
-sůl, (nové koření, pepř)-
Postup:
1. Ryby (nejméně dva druhy) očistěte, dobře vymyjte a osušte papírovými ubrousky. Ryby zbavte hlav, ploutví, ocásků a páteře (odložte). Maso upravte na menší porce, osolte, vložte do kastrolu a dejte do chladu.
2. Na tuku krátce zamíchejte mletou papriku, zalejte vodou, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a rybí hlavy, ocásky a páteře. Vařte zvolna 2 hodiny, až se cibule zcela rozvaří, potom vývar přeceďte na rybí porce v kastrolu a 10-20 minut zvolna vařte na nejmenším plameni. Kastrolem občas potřeste, ale polévku zásadně nemíchejte. Můžete přidat několik kuliček nového koření a pepře.
Doporučená příloha: Halászlé - rybí polévku podávejte jako hlavní jídlo s chlebem a pečivem.
Dobrá rada:
Ještě než začnete vařit, musíte "oddělit zrno od plev". Vnitřnosti nasypte do studené vody a všechno, co bude plavat na hladině, bez milosti vyhoďte. To je totiž rybí sádlo, které na sebe váže různé pachy a znehodnotí chuť polévky. Cibulku rozhodně nesmažte, protože by přebila jemnost polévky.
Toto jídlo typicky maďarské se původně vařilo v kotlíku v přírodě.
-1 kg různých ryb (kapr, cejn, lín, marena)-
-2 střední cibule-
-2 lžíce sádla nebo oleje-
-1 lžíce mleté sladké papriky-
-sůl, (nové koření, pepř)-
Postup:
1. Ryby (nejméně dva druhy) očistěte, dobře vymyjte a osušte papírovými ubrousky. Ryby zbavte hlav, ploutví, ocásků a páteře (odložte). Maso upravte na menší porce, osolte, vložte do kastrolu a dejte do chladu.
2. Na tuku krátce zamíchejte mletou papriku, zalejte vodou, přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a rybí hlavy, ocásky a páteře. Vařte zvolna 2 hodiny, až se cibule zcela rozvaří, potom vývar přeceďte na rybí porce v kastrolu a 10-20 minut zvolna vařte na nejmenším plameni. Kastrolem občas potřeste, ale polévku zásadně nemíchejte. Můžete přidat několik kuliček nového koření a pepře.
Doporučená příloha: Halászlé - rybí polévku podávejte jako hlavní jídlo s chlebem a pečivem.
Dobrá rada:
Ještě než začnete vařit, musíte "oddělit zrno od plev". Vnitřnosti nasypte do studené vody a všechno, co bude plavat na hladině, bez milosti vyhoďte. To je totiž rybí sádlo, které na sebe váže různé pachy a znehodnotí chuť polévky. Cibulku rozhodně nesmažte, protože by přebila jemnost polévky.
Toto jídlo typicky maďarské se původně vařilo v kotlíku v přírodě.