• KING of the LAKE
Youtube kanál nachytano.cz Nachytano.cz na Facebooku TSS kanál nachytano.cz

Co je to marinování + recepty na marinády

  • Hobby G
13. 12. 2009
 Na úvod si dejme trochu teorie. Budeme-li přísně formální, můžeme si pod pojmem marinování představit "… nechání potravin (hlavně masa, zeleniny a sýrů) ve směsi aromatických látek a kapalin (marinádě) po delší dobu, aby potraviny nasákly určenou vůní a chutí. U masa je se jedná také o jeho změkčení. Marináda je obvykle směs oleje, octa nebo vína a zvoleného koření.
K této definici dodejme, že k dalším obvyklým ingrediencím patří bílý jogurt nebo kefír a citrónová šťáva. Kvalitní olej zesiluje chuť použitého koření, úkolem kyselé složky je dodat jídlu osvěžující příchuť a zároveň prodloužit jeho trvanlivost. Marináda by tedy měla (nejen) masu dodat co nejdokonalejší chuť. Marinovaný pokrm musí být v marinádě nějakou dobu naložený. Tento čas se odvíjí od druhu masa, konkrétní marinády, od toho nakolik chceme mít pokrm kořeněný (silný), ale také od toho, jak moc už jsme hladoví :-). V některých případech stačí hodina, jindy je třeba nechat maso marinovat až do druhého dne. Marinádu, která Vám zbude, nevylévejte. V průběhu grilování ji využijete k průběžnému potírání jídla.
K marinování nám může posloužit obyčejný plastický sáček. Do něj vložíme maso, přidáme marinádu a necháme odležet v lednici. Pokud vás během marinování mlsná dožene k ledničce, využijte toho a sáček obraťte a maso v něm lehce promněte. Pro marinování můžete použít i obyčejnou plastikovou krabici s patentním víkem. Nepoužívejte ale kovové nádoby, aby do masa nepronikla chuť kovu. Výjimkou mohou být snad jen nerezového hrnce.
Drůbeží maso a ryby marinujeme kratší dobu, protože marinádu nasáknou rychleji. Pouze pokud budeme ryby udit, můžeme je nechat marinovat celý den. Vepřovému masu bude stačit, když v marinádě zůstane dvě až dvanáct hodin. Naproti tomu hovězí maso často marinujeme i 24 hodin.
Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské,do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky,které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.

Marinování rozloží kůstky
V základní marinádě má být poměr octa a vody 2:1. Právě díky octu se jemné kůstky po týdnu úplně ztratí a po delší době změknou i silné žeberní kosti.
Množství koření, zeleniny či dalších přísad už záleží na chuti každého strávníka. Nálev necháme nejprve zcela vychladnout, teprve pak ho nalijeme na ryby, které v něm musí být zcela potopené − proto je v nádobě zatížíme. Nádobu uchováváme v chladu, trvanlivost marinovaných ryb je dlouhodobá. Zbavit se drobných kůstek některých druhů ryb včetně kapra se dá i jinak, zejména prudkým pečením.
Pro marinování ryb například před grilováním ovšem ocet nepoužíváme a ryby marinujeme jen krátce. Rybí marinádu před grilováním připravíme z olivového oleje. Do 100 ml vmícháme:
-stroužek utřeného česneku-
-1 lžičku dijonské hořčice-
-půl lžičky šťávy z limetky-
-půl lžičky pepře-

Česneková marináda:
-3 lžíce oleje-
-0,5 dl bílého vína-
-3 stroužky česneku (prolisovat)-
-pepř bílý-
-citrónová šťáva-
-jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku-
-sůl-

Pikantní marináda:
-3 lžíce oleje-
-1 chilli paprička (najemno nakrájené popř. nastrouhané) (může být i sušená)-
-2 stroužky česneku (prolisovat)-
-čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat)-
-sůl-

Marináda na divoko:
-4 lžíce oleje-
-4 stroužky česneku (prolisovat)-
-2 lžičky sladké papriky-
-drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec)-
-sůl-

Koprová marináda:
-4 lžíce oleje-
-citrónová šťáva-
-bílý pepř-
-čerstvý kopr (nasekat)-
-sůl-

Bylinková marináda:
-4 lžíce oleje-
-2 stroužky česneku (prolisovat)-
-čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat)-
-mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat)-
-bílý pepř-
-sůl-

Pikantní marináda s medem:
-3 lžíce oleje,citrónová šťáva-
-2 lžíce medu-
-čerstvá petrželová nať (nasekat)-
-1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. na strouhat)-
-bílý pepř-
-sůl-

Marináda na grilování ryb
Potíráme-li rybu během grilování vlastní marinádou, dodáme ji pikantnější a ostřejší chuť.
-med 1 lžička-
-balzamový ocet 1 lžíce-
-tabasco 1 lžička-
-citron 1 ks-
-olej 3 lžíce-
-sójová omáčka 1 lžíce-

podle chuti:
-sůl-
-pepř-

Postup přípravy receptu:
Z citronu vymačkáme šťávu a připravíme si ostatní ingredience.
Do misky si dáme šťávu z citronu, sójovou omáčku, tabasco, sůl, pepř, med a balzamikový ocet. Všechny ingredience promícháme, aby se dobře rozpustily. Pak pomalu a pečlivě přimícháváme olej.
Rybu marinádou během grilování potíráme a těsně před jeho koncem ještě jednou potřeme, dodáme tím rybě zvlášť výrazné aroma.   


Hodnocení článku:

       Počet hlasů: 4

Mohlo by vás také zajímat:

Diskuze ke článku


   

Nahrávejte prosím obrázky o maximální velikosti 3 MB (každá)
Vkládejte odkaz z adresové řádky prohlížeče

 
 
Zatím nebyl vložen žádný příspěvek.


 
 
 
 

Osobní účet

 Zůstat přihlášen(a) Zapomenuté heslo?
Nemáte ještě svůj účet? Zaregistrujte se